Ditt bajs förstör miljön – gå på toaletten

Det är mycket prat om klimat och miljö nu för tiden och om vad vi kan göra för att minska vårt klimatavtryck. Vad det dock pratas mindre om är hur vårt mänskliga avfall, alltså vår avföring, smutsar ner miljön och faktiskt kan göra stor skada. Genom att byta ut det där gamla dasset till en ordentlig och modern WC i sommarstugan, bidrar du till en mer miljövänlig hantering av ditt mänskliga avfall.

En toalettstol gynnar miljön

Runt om i landet finns en mängd sommarstugor av enklare modell, det vill säga att de saknar moderniteter som WC, internet och ibland även el. Även om det kan verka charmigt att leva enkelt när man är i sommarstugan, är det inte säkert att det är så fräscht och hygieniskt. Därför kan det vara en god idé att faktiskt se till att investera lite i stugan så att den får högre standard, såsom att skaffa en passande toalettstol till den. Det kommer bidra till att det blir mysigare att vistas där, det kommer öka värdet på stugan och det kommer dessutom bidra till att stugan blir mer miljövänlig. Det sistnämnda gäller om det i dagsläget inte finns ett bra avlopp kopplat till fastigheten. Att en bra avloppsanläggning saknas är inte ovanligt i enklare sommarstugor då man kanske inte tillbringar så mycket tid där och/eller inte känner för att lägga pengar på något sådant.

Mänskligt avfall är en stor miljöbov av många anledningar. Det kan leda till smittspridning av diverse sjukdomar, men det vi äter påverkar även djurlivet. Några exempel på det är hormoner och antibiotika. Därför är det viktigt att avfallet hanteras på rätt sätt och enligt kommunen är det en två- eller trekammarbrunn som gäller för att kunna göra just det. Enklare anläggningar är inte godkända och kommunen kan därför komma att kräva att anläggningen byts ut om de gör stickkontroller hos fastighetsägare. Att investera i en ordentlig avloppsanläggning är därför ingen dum idé då det förr eller senare lär bli nödvändigt att göra det ändå. I samband med det kan man med fördel bygga ett ordentligt badrum med en toalettstol, dusch/badkar samt en tvättmaskin. Det om något kommer markant höja värdet på stugan både på kort och lång sikt. Så se till att göra dig av med det där gamla dasset och skaffa en riktig toalettstol att sitta på för att kunna utföra dina behov på ett bekvämare och mer miljövänligt sätt.