Ät en knäckemacka för klimatet

Maten är ett av de största områden där du som konsument kan göra skillnad med de val du gör. Inhemskt och ekologiskt så mycket som möjligt kommer du långt med, men så ska det förstås vara mättande, nyttigt, gott och helst billigt också. En av storspelarna när det gäller att göra en insats för miljön är ursvensk, prisvärd och kan varieras i det oändliga. Låt oss presentera: knäckebrödet.

Knäckebröd – bra för både dig och klimatet

Knäckebröd är en av våra äldsta svenska mattraditioner, och idag finns flertalet svenska tillverkare som gör knäckebröd i många olika varianter. Ett exempel är Wasa knäckebröd som dessutom är klimatkompenserat. Knäckebröd innehåller mycket fibrer som har flera goda hälsoeffekter, och med bra val av pålägg får du en god och nyttig frukost eller ett mättande mellanmål. För en billig peng kan du alltså både stötta svenskt jordbruk och göra dig själv en tjänst.

Välj pålägg efter säsong

En knäckemacka består inte bara av själva knäckebrödet, utan även det du lägger på den. Smör och ost, helst ekologiskt, är en klassiker. För ett veganskt alternativ kan du göra en röra av svenska ärtor eller bönor. Det finns många grönsaker och örter du kan odla själv som blir trevligt på knäckemackan, till exempel gurka, som kan picklas, eller krasse.

Välj helst svenskt, och köp efter säsong. Till hösten kan du testa svensk tomat och avokado, eller äppelskivor och jordnötssmör. Rättika och skaldjur passar bra till vintern, morötter, lök och dill till vårmackan och till sommaren kan du bygga en fräsch knäckemacka med salladsblad, purjolök och gräslök till valfritt protein.

Att köpa frysta frukter och grönsaker är ett annat sätt att äta klimatsmarta pålägg på ditt knäckebröd. Frysta livsmedel är hållbara och billiga, och innehåller lika mycket näring som färska. Annars kan du alltid inspireras av själva knäckebrödet. Poängen med knäckebröd förr i tiden var att brödet efter att det torkats höll väldigt länge, vilket var praktiskt inför vintern. Även idag är torkning av livsmedel ett bra sätt att få dem att hålla länge. Torkade baljväxter är billig och klimatsmart mat som även gör sig bra på en knäckemacka.