Att äta mindre kött

Vi vet att klimatkrisen är påtaglig och närvarande och att vi inte har allt för många år på oss att rädda upp den situation som vi befinner oss i. Det är alltså viktigt att vi hittar konkreta vägar att var och en ta vårt ansvar för att vi ska kunna lösa denna enorma utmaning. En av de saker som man som gemene man kan göra är att äta mindre kött och nedan förklarar vi därför varför en hög köttkonsumtion är ett problem och hur man kan göra för att minska den.

Vad är det för fel på kött?

Vi hör ofta att vi ska äta mindre kött för att det är dåligt för klimatet. Men har vi egentligen koll på varför det är så? Sanningen är att kött är ett väldigt ineffektivt sätt att ta vara på jordens resurser och förvandla dem till protein. Det foder som djuren får innehåller en viss mängd protein, men de allra största delarna försvinner och förbränns under djurens liv. Om man istället hade ätit växterna direkt hade man fått i sig mångdubbelt med både protein och andra näringsämnen för samma mängd resurser. Brukningen av alla dessa resurser för att få fram kött, odlingen av foder inte minst, släpper ut mycket koldioxid och ett gram protein i en köttbit har därför gjort ett många gånger större avtryck på klimatet än ett gram protein i till exempel en böna.

Tips till dig som vill minska din köttkonsumtion

Kött är dock en ganska stor del av både vår vardag och av vår kultur. Vi är helt enkelt vana vid att kunna äta kött och att lägga om sina kostvanor kan verka omständigt. Ett tips kan vara att helt enkelt börja lite försiktigt, att kanske äta vegetariskt en dag i veckan. På så sätt har man goda möjligheter att både lära sig att laga vegetarisk mat och också hitta rätter man tycker om. Ett annat tips kan vara att se till att man har någon mer som vill haka på det hela, så att man inte behöver stå ensam i utmaningen. Om man kan få med sin partner eller sin familj på tåget så kommer detta att underlätta något enormt och göra att man enklare kan minska sinn köttkonsumtion.