Bra avlopp för en välmående miljö

Har du skaffat ett gammalt torp ute på landet? Det kan vara den perfekta chansen för att ställa om till ett mer klimatsmart och miljövänligt liv. Men har du tänkt på avloppet? Enskilda avlopp som lever upp till de krav som finns är bland de viktigaste sakerna om du vill leva hållbart.

Varför spelar enskilda avlopp roll?

När du äger ett hus har du ansvar för ditt avlopp. Det innebär bland annat att reningen ska ske på ett sätt så att varken miljö eller människor kan påverkas negativt. De enskilda avlopp som inte lever upp till rätt standard riskerar bland annat att bidra till övergödning eller smittspridning. De kan också göra så att andra föroreningar hamnar i miljön, till exempel medicinrester. Med välfungerande enskilda avlopp försvinner de här problemen i stort sett helt. Det gör att du kan slappna av och lita på att din avloppsrening är bra nog, och att du inte påverkar miljön på ett negativt sätt.

När behövs ett nytt avloppssystem?

Enskilda avlopp kan behövas om det inte finns möjlighet att koppla avloppet till det kommunala systemet. Det beror oftast på att byggnaderna ligger på för långt avstånd från ett tätt bebyggt område, så att det blir dyrt och omständligt att dra rör hela vägen. Bygger du nytt ute på landsbygden kan ett enskilt avlopp därför vara det bästa alternativet. Du kan också behöva renovera det enskilda avlopp som redan finns, eller byta ut det. Är huset gammalt är det inte säkert att avloppet fått det underhåll som krävs. Dessutom kan ett äldre avlopp orsaka större utsläpp och bidra till en större miljöpåverkan. Kraven på enskilda avlopp har successivt höjts, så det är inte säkert att ett gammalt avlopp lever upp till de krav som finns idag. Känner du dig osäker på om ditt avlopp är i ett okej skick? Då kan du vända dig till en firma som jobbar just med enskilda avlopp. De är proffs på att avgöra det. Du kan också be dem att titta på avloppet för att avgöra om det är tillräckligt bra för att leva upp till dagens standard.