Transporter

De allra flesta vet att transporter är en av de allra största bovarna när det kommer till att släppa ut koldioxid. Att ta sig dit man ska med till exempel bil varje dag kommer att släppa ut stora mängder koldioxid, men trots detta går det trögt för många när det kommer till att hitta alternativa sätt att ta sig fram. I den här artikeln tipsar vi därför om ett antal klimatsmarta sätt att transportera sig som fler borde använda sig av.

Cykel

Att cykla dit man ska är kanske det mest klimatsmarta sättet att ta sig korta sträckor. Man släpper helt enkelt inte ut någon koldioxid alls utan tar sig fram med hjälp av muskelkraft. Cykeln är även framtidens fordon och allt fler städer jobbar på att bli mer och mer cykelvänliga, men också på att minska sin biltrafik. Om man därför gör cyklandet till en vana redan nu, ligger man i framkant och är redo när många städer i framtiden blir bilfria. Dessutom får man välbehövlig motion och kan många gånger ta sig fram snabbare än med bil i tät trafik.

Elbil

Alla har dock inte möjlighet att ta sig dit man ska med cykel. Då kan en elbil vara ett bra alternativ. Man ska inte blåögt tro att elbilar är utan klimatpåverkan, då tillverkningen av batterier släpper ut en del, men denna process är lättare att göra klimatsnål än processen att driva en bil med fossila bränslen. Dessutom är det billigare med elbil många gånger och om man är en sådan som pendlar korta sträckor till jobbet varje dag kan man spara ganska många slantar varje månad, speciellt när bränslepriserna är så höga som idag.